sâmbătă, 22 septembrie 2007

Scumpirea euro - bucuria accizelor

Dupa toata vara urmaream cursul ingrijorat ca leul crestea precum Fat Frumos, intr-o luna cat a scazut intr-un an, dupa ce am incercat sa imi explic fenomenul prin capsunari, investitori, boom economic (hahaha...) a venit si luna septembrie cu revenirea muuult mai spectaculoasa. Adica, s-a dus dracu' precum ... pula. Nuuu, nu va ganditi la prostii, ma refer la moneda botswaneza.

Sa nu interpretati ca eu nu sunt patriot si nu ma bucuram de cresterea spectaculoasa a fat fromosului nostru, nuuu, (mai ales ca ma bucur si io de un credit in euro facut la niste camatari cu office si deci, pica tocmai bine pentru buzunarul meu), numai ca, problema era lipsa unui fond real pentru cresterea asta aberanta. Adica, totul mergea dampulea pe coclaurile mioritice si leul se aprecia. Si io nu intelegeam, iar asta pe mine ma sperie.

Oricum, a venit ziua cea mare si leul a luat-o la vale.
Acu', analistii lu' peste romanesc incep iarasi cu speculatiile : legaturi cu pietele americane de capital, fantasme cu conexiuni speciale dolar-leu (de parca toata economia americana sta in pumnu de dolari investiti in leutzii de pe Dambovita)... o mare balarie.


Inca nu am o explicatie, dar am auzit doua stiri foarte interesante, care coroborate (ce frumos le zic ;) ) parca fac ceva lumina :
1. prima ar fi ca BNR a cumparat o cantitate enorma de euro de pe piata in timpul verii (vreo 2,2 miliarde de euro, zice Ziarul Financiar). Interesant... astia au cumparat masiv cand era cel mai ieftin... la asa achizitii, normal sa se duca leul in sus, ca doar era cerere mare de moneda europeana.

2. valoarea accizei pentru energia electrica este stabilita doar o data pe an, la cursul de schimb din prima zi a lunii octombrie. (da un google si gasesti informatia) Asta o auzisem mai anul trecut, dar am uitat total de ea.

Deci, ia sa vedem, BNR cumpara masiv euro in vara, capsunari aduc euro masiv, vacantele se fac si tot euro intra in tara, nu asa mult, dar anul asta a fost destul de spornic si in turism, euro scade-leul creste. Si dintr-o data BNR nu mai cumpara, capsunarii se intorc la casele lor, turistii romani revin din concedii si incep sa cheltuie loco ( ca doar vine toamana) si dintr-o data EURO
creste si creste si creste... pana pe la vreo 34.000 vechi, adica 3.40 noi.

Si io pariez ca o sa mai creasca vreo saptamana pana in octombrie, cand se bate in cuie cursul pentru impozitele pe anul viitor.
Uite asa statul face rost de banutzi multi, cu vreo 12% mai multi daca nu facea jocul asta. 12% nu e mult, e IMENS !!!
Cine pierde : omul de rand, care o sa fie si mai dezorientat, care o sa fie cel jupuit, caci se stie ca impozitele tot in carca consumatorului final ajung.

Gata, cam asta fu analiza mea economica. Spor la trebi si ne auzim cu bine.

Virosh


3 comentarii:

Stefan Manea (fanel) spunea...

ce mai ilie serbanescu plange ca i-ai luat painea de la gura:))

Anonim spunea...

Domnule, nu esti prost. Scenariul e posibil, dar nu e sigur. Oricum, ideea e frumoasa si originala (sau eu nu am citit presa de specialitate). Spor la scris.

Anonim spunea...

Frumusel inceputul ! S-a notat si vom mai vedea si alta data inscrisurile lu matale ! ;)